Ecoserveis s’adhereix al Manifest de la Plataforma per la Descarbonització de la Calefacció i l’Aigua Calenta

Ecoserveis s’adhereix al manifest de la Plataforma de descarbonització de la calefacció i aigua calenta sanitària. Una iniciativa impulsada per ECODES a on es proposen iniciatives per alliberar-se de l’ús del gas fòssil en aquests sistemes d’alt consum energètic.

Empreses, patronal, centres d’investigació i organitzacions professionals i mediambientals s’uneixen en aquesta aliança amb l’objectiu d’impulsar una transició ràpida i ordenada cap a sistemes de producció de calor eficients i renovables.

Llegeix aquí el Manifest constitutiu.

La transició dels sistemes de calefacció i aigua calenta és un dels reptes pendents més importants per a arribar els objectius climàtics i energètics, i per aconseguir la neutralitat del carbono abans de 2050. Amb l’objectiu d’accelerar aquest canvi, ,és de 10 empreses, patronals, centres d’investigació i organitzacions mediambientals espanyoles s’uneixen a través de la Plataforma per la Descarbonització de la Calefacció i l’Aigua Calenta. Una aliança que vol també posar en valor que aquesta transició és una oportunitat única de desenvolupament econòmic, ja que millora la competitivitat i el posicionament de les empreses, redueix la factura energètica de la ciutadania i les empreses i millora la salut i la qualitat de vida de les famílies.

La Plataforma, impulsada per les 10 entitats citades, acaba de publicar el seu Manifest Constitutiu després de mesos de feina. En el manifest, les organitzacions constituents proposen algunes mesures concretes per a posar en marxa la transformació necessària. Proposen: el desenvolupament per part de l’Administració d’un “Full de Ruta de la Calefacció” que fixi objectius d’instal·lació de sistemes de calefacció renovables a curt i mig termini; la inversió massiva en aquests sistemes, amb especial atenció a les persones en situació de vulnerabilitat; i també la millora de la informació al públic sobre aquests sistemes. Aquestes propostes, entre d’altres, es detallen al Manifiest Constitutiu de la Plataforma, proporcionen seguretat i apunten direccions clares de cara als ciutadans i al sector.

Segons les organitzacions que formen part de la Plataforma, aquestes mesures s’han d’entendre “com un punt de partida del debat amb les administracions competents, i no com a reivindicacions. Ens posem a disposició dels responsables polítics per aprofundir en aquest diàleg necessari”.

Tal com explica Daniel Sanz, expert en Calefacció Renovable d’ECODES: “El consum d’energia dels edificis a Espanya pesa quasi tant a la balança energètica com tot el transport en carretera del país. Si aconseguir descarbonitzar l’energia que escalfa les nostres llars ens serà molt més fàcil arribar als objectius climàtics. El nostre propòsit és, per tant, que es doni a aquesta qüestió el lloc que li correspon dins el debat polític”.

 

Entitats adscrites a la iniciativa

Fins al moment són 11 les entitats que s’han adherit a la Plataforma Plataforma por la Descarbonización de la Calefacción y el Agua Caliente:

Abora Solar
AFEC, Asociación de Fabricantes de Equipos de Climatización
ASIT, Asociación Solar de la Industria Térmica
CNI, Confederación Nacional de Instaladores
CONAIF, Confederación Nacional de Asociaciones de Empresas de Fontanería, Gas, Calefacción, Climatización, Protección contra Incendios, Electricidad y Afines
ECODES, Fundación Ecología y Desarrollo
Ecologistas en Acción
Ecoserveis
FEGECA, Asociación de Fabricantes de Generadores y Emisores de Calor
Fundación Renovables
Green Buildings Council España

Leave a comment