El V2M conclou el primer estudi de mercat per comercialitzar l’ús dels serveis V2B i V2G

La informació recopilada serà utilitzada pel projecte V2Market per identificar maneres de fer accessibles els serveis V2B/V2G a tots els usuaris interessats. Però també vol servir per mostrar als usuaris com el V2B/V2G pot ser una oportunitat de negoci ambientalment sostenible i econòmicament beneficiosa per als propietaris de vehicles elèctrics.

El V2M, un projecte d’Horitzó 2020 per incorporar bateries de vehicles elèctrics al sistema elèctric com a capacitat d’emmagatzematge i flexibilitat, pren forma. En el marc del Work Package 2, coordinat per l’Associació Ecoserveis, el projecte ha acabat al març un estudi de mercat per comercialitzar l’ús conjunt dels serveis V2B i V2G. Amb aquesta finalitat, s’ha dut a terme una àmplia investigació qualitativa per documentar les opinions, interessos i necessitats dels diferents actors implicats en la promoció de la mobilitat sostenible (actors com ara fabricants d’automòbils o propietaris de vehicles elèctrics, per posar alguns exemples).

El V2Market preveu utilitzar aquesta informació per identificar maneres perquè els serveis V2B/V2G siguin accessibles a tots els usuaris interessats. Però, a més, els focus grups també volien mostrar com V2B/V2G pot ser una oportunitat de negoci ambientalment sostenible i econòmicament beneficiosa per a molts. Com a part d’aquesta recerca, durant el mes de març es van realitzar un total de quatre focus grups. L’objectiu és recollir els coneixements i les opinions de vint-i-cinc participants d’arreu d’Europa.

Quatre Focus Grups

Un focus grup és un mètode de recerca que consisteix en reunir a un grup reduït de persones per respondre preguntes en un entorn confortable i guiat per un expert. Alguns dels grups focals del WP2 es van fer en línia, i d’altres es van poder fer de forma presencial. El dels propietaris de vehicles elèctrics es va fer a la cafeteria Eroica de Barcelona. L’objectiu principal era crear un espai perquè tothom se sentis còmode i compartís així les seves experiències personals i les idees relacionades amb la implementació dels serveis.

  • El primer focus grup va convidar propietaris de vehicles elèctrics dels voltants de Barcelona i va abordar la seva valoració, interessos i capacitat per utilitzar V2B/V2g diàriament.
  • El segon i el tercer van reunir un ventall divers d’experts com fabricants d’automòbils i V2G, consultors d’innovació en mobilitat electrònica, investigadors i assessors legals, que pretenien trobar col·lectivament oportunitats per fer V2B/V2G accessible i rendible a Espanya i a la Unió Europea.
  • Per acabar, el quart focus grup va comptar amb agregadors potencials, que van explicar quines serien les seves condicions per operar com a agregadors de flexibilitat mitjançant V2B/V2G.

Després de l’estudi de mercat, el projecte preveu desenvolupar un pla pilot a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i preveu també la creació de nous recursos financers i models de negoci relacionats amb el sector. Totes aquestes activitats tenen com a objectiu desenvolupar les condicions marc del mercat per integrar els serveis Vehicle-To-Grid (V2G) i Vehicle-To-Building (V2B) als mercats elèctrics.

Més informació sobre el projecte al seu web o a les xarxes socials.

Leave a comment