Quina energia Cerdanyola!

Una oportunitat per aprendre sobre energia i reforçar la comunitat del barri de Cerdanyola de Mataró!

El passat 23 d’octubre, al barri de Cerdanyola de Mataró, es va celebrar la jornada “Quina energia Cerdanyola!” amb l’objectiu d’apropar als veïns i veïnes del barri el concepte de les Comunitats Energètiques, proporcionant un espai per reflexionar sobre els reptes i necessitats dels veïns i veïnes en relació a l’accés a l’energia. Gràcies a aquesta trobada entorn a la temàtica de l’energia, els veïns i veïnes de Cerdanyola van tenir l’oportunitat de conèixer-se els uns als altres compartir, aprendre i reflexionar sobre les dificultats energètiques compartides, sent aquests els primers passos per a establir les bases d’una Comunitat Energètica local.

L’esdeveniment va estar organitzat per Ecoserveis, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró i dins del projecte EC-Boost Mataró Lab, finançat per EIT Climate-KIC i la Comissió Europea.

La jornada va començar a les 11 del matí amb tres tallers informatius, dos dels quals anaven destinats a adults i s’enfocaven a mostrar estratègies d’eficiència energètica, reducció del consum i a explicar el concepte de Comunitat Energètica i els passos per a la seva creació. El tercer taller anava destinat a infants i desenvolupava la seva creativitat i coneixements en energies renovables i estalvi d’energia a través de la creació de forns solars i molins de vent fets a partir de materials reciclats. Des d’un principi, els veïns i veïnes van respondre molt positivament a la proposta de tallers, progressivament les parades on s’exposava el material de suport per les explicacions es va anar omplint de persones interessades. Membres de les associacions de veïns i els regidors de l’ajuntament van assistir a l’esdeveniment, on van tenir la oportunitat d’establir contacte amb els veïns i veïnes, i participar en les dinàmiques proposades pels tallers. D’entre les diferents activitats proposades, cal destacar la mostra de materials per l’estalvi energètic a casa i la demostració del funcionament d’un forn solar que va permetre escalfar una olla on es va coure blat de moro per fer crispetes.

A les 13 h, va tenir lloc una divertida representació teatral on s’explicava als nens i nenes de Cerdanyola i a les seves famílies en què consisteix el canvi climàtic i quins efectes té sobre els humans i el medi ambient, a càrrec de Llorenç Witty. Amb un aire desenfadat, els infants van aprendre les causes del canvi climàtic a través de la música, sons, imatges i personatges.

Finalment, a les 14 h va tenir lloc una arrossada popular vegetariana que van poder gaudir petits i grans i que va donar l’oportunitat de que els diferents col·lectius de veïns i veïnes es reunissin al voltant de taula per compartir àpat, parlar sobre els conceptes apresos durant la jornada fomentant el sentiment de pertinença al barri i a la comunitat.

L’esdeveniment va finalitzar després de dinar i els assistents van anar marxant mica en mica amb la panxa ben plena i els caps carregats de noves idees, coneixements i noves relacions veïnals.

El projecte EC-Boost Mataró Lab té previst seguir desenvolupant activitats durant la tardor per promoure la participació ciutadana al voltant dels reptes d’accés a l’energia neta, justa i inclusiva.

Programa Garantia Juvenil