Innovació en el finançament de les energies renovables

Com incrementar la presència de les energies renovables en la presa de decisions i els instruments de planificació? Aquesta pregunta, que centra l’objectiu del projecte Interreg MED COMPOSE, va ser el punt de partida de la jornada Oportunitats de finançament per a la implantació d’energies renovables i mesures d’eficiència energètica, celebrada ahir 13 de març al Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Ecoserveis va formar part de l’equip organitzador de la jornada, integrat també per l’Ajuntament de Granollers, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), la Diputació de Barcelona i el projecte europeu Enerinvest, del qual també forma part Ecoserveis.

Assumpta Farran, directora de l’ICAEN, va presentar el context global i local de la transició cap a un model energètic basat en les energies renovables i va explicar que el principal repte davant del qual ens trobem no és la disponibilitat de tecnologia ni l’emmagatzematge, sinó la gestió de la intermitència de les energies renovables.

Al llarg del matí es van descriure algunes eines de finançament innovadores que faciliten la implantació de projectes dins d’aquest sector, que per les seves característiques de desenvolupament tècnic i normatiu requereix estratègies i iniciatives de finançament diferents de les disponibles a través dels instruments bancaris tradicionals.

Les plataformes d’inversió col·laborativa, com la que va presentar ECrowd; els mecanismes d’inversió pública en projectes d’energia sostenible o l’aposta per l’autoconsum i el seu necessari marc legal en procés de disseny van ser alguns dels altres aspectes analitzats al llarg d’aquesta jornada que va comptar amb la participació d’una seixantena de persones.

A la tarda es va realitzar un  taller de dinamització sobre els mecanismes de d’instal·lacions renovables i actuacions d’eficiència energètica.

Consulteu les ponències:

Tags: