
Us donem la benvinguda a l’exposició GiraEfi, un projecte per la millora de l’eficiència energètica dels municipis de la demarcació de Girona. Al llarg del recorregut d’aquesta exposició trobareu vuit estacions on podreu conèixer millor quines han estat les actuacions principals de GiraEfi, i quines podem traslladar a casa nostra com a mesures d’eficiència energètica.
Col·loca’t davant de cada estació del GiraEfi i aprèn escoltant les audioguies preparades i les preguntes / resposta sobre conceptes relacionats amb l’eficiència energètica, ja sigui al municipi o a casa nostra.
Comença el joc!
Què és el canvi climàtic? Què el provoca? Quins són els objectius climàtics de la Comissió Europea?
* Solució:
b) Les emissions de diòxid de carboni entre d’altres.
b) 2050.
El projecte GiraEfi ha fet diverses instal·lacions als municipis. En aquesta estació aprendrem què estalviaríem a casa nostra si féssim algunes de les accions proposades.
* Solució:
1. a) La calefacció és el que consumeix més energia de casa nostra.
2. b) eficient vol dir que necessita menys energia per fer la mateixa funció.
3. a) De mitjana s’amortitzen en uns cinc anys.
4. d) Amb els LEDs podem fer qualsevol tipus de llum, per tant els podem instal·lar a qualsevol habitació de casa.
En aquesta estació descobrirem quines actuacions podem dur a terme a casa nostra per millorar-ne l’eficiència.
* Solució:
1. a) LEDs
2. c) la Nevera és l’electrodomèstic que més consumeix d’una casa, ja que està funcionant 24h al dia.
3. b) Els radiadors de paret els hem de posar a la paret més freda.
4. b) Les neveres tenen menys pèrdues (quan obrim la porta) si estan més plenes.
Descobreix una de les actuacions principals del GiraEfi. Les instal·lacions de fotovoltaica. I aprèn com pots fer-ho a casa teva!
* Solució:
1. b) Sud- Oest.
2. c) 4,32 kW = 8 panells solars.
3. c) La podem fer conjuntament.
En aquesta sisena estació de l’exposició descobrirem una altra actuació principal del GiraEfi, la instal·lació de LEDs, i com podem aplicar-ho a casa nostra!
Quina diferència hi ha entre intensitat lumínica i potència elèctrica?
- Són el mateix
- La potència elèctrica no aplica pels LEDs, només pels electrodomèstics. Amb les bombetes fem servir l'equivalent en intensitat lumínica
- La intensitat lumínica mesura la intensitat de la llum que emet la bombeta mentre que la potència elèctrica dona informació sobre el consum elèctric d'aquella bombeta
* Solució:
1. b) 3500 K.
2. c) La intensitat lumínica informa sobre quanta llum farà la bombeta mentre que la potència indica quin consum elèctric tindrà la bombeta.
3. a) Pot fer la mateixa quantitat de llum que una altra, però necessitarà menys energia.
En aquesta setena estació de l’exposició parlem de la telegestió. Com es pot portar aquest concepte a casa nostra?

* Solució:
a) Sí. La gràfica mostra que la potència contractada és de 4,5 i la llar no ha necessitat mai passar de 4. La pots baixar fins a 4.
En aquesta última estació de l’exposició descobrim com s’ha desenvolupat el projecte als diferents municipis de la comarca gironina! Mira el vídeo resum del projecte:

Aquest projecte està cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació. I en un 25% per la Diputació de Girona.