Expert de l’ONU en drets humans s’entrevista amb persones afectades per pobresa energètica

Phillip Alston, relator especial de Nacions Unides en pobresa extrema, va escoltar el testimoni de cinc persones que han participat en programes impulsats per l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD i l’Associació Ecoserveis.

El relator especial de l’ONU sobre l’extrema pobresa i els drets humans, Philip Alston, es va entrevistar el dissabte 1 de febrer a Barcelona amb cinc persones afectades per pobresa energètica. Els seus testimonis van posar de relleu el caràcter complex i específic d’aquest fenomen que no sempre es pot assimilar a la pobresa econòmica.

Alston va explicar que aquestes trobades li permeten entrar en contacte amb la realitat, entendre el que passa a la pràctica i percebre la part humana de les dades. En concret, es va interessar sobre el paper que juguen actors clau com les companyies elèctriques, les institucions públiques i el tercer sector a l’hora de donar resposta a aquesta problemàtica. També va abordar aspectes com el dret a l’habitatge, l’impacte del canvi climàtic i el grau de compliment de la legislació.

Les cinc persones entrevistades han participat en programes impulsats per l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD i l’Associació Ecoserveis, dues entitats sense ànim de lucre de l’àmbit social i energètic que treballen conjuntament des de l’any 2013 desenvolupant diverses iniciatives per afavorir l’empoderament de la ciutadania, promoure la justícia energètica i impulsar canvis en el model energètic actual.

Àngels Guiteras, gerent d’ABD; Marta  García, CEO d’Ecoserveis i Mònica Plana, directora del Departament Tècnic d’ABD, van explicar la importància d’establir vincles entre entitats de diferents àmbits per donar respostes al problema. “Cal una intervenció tècnico-social per a abordar la pobresa energètica”, va afirmar Marta García. També van indicar que “s’ha de promoure un treball preventiu, de base comunitària, i que permeti a les persones afectades ser part de la solució. D’afectat a afectat”, tal i com va expressar Mònica Plana.

“La protecció a les persones més vulnerables s’ha de seguir fent des dels governs locals i les entitats hem de col·laborar entre totes per a fer entendre que l’energia és un dret i que les persones han d’estar empoderades per a poder exigir-lo. No volem ser consumidors ni víctimes, sinó part de la solució”, van afegir.

Pobresa i pobresa energètica

Malgrat ser percebuda molt sovint com a una cara més de la pobresa, la pobresa energètica és un fenomen complex amb causes que poden ser comunes a la pobresa -com la situació socioeconòmica i els ingressos de les famílies-, però també d’específiques, com el preu de l’energia o la qualitat dels habitatges.

Precisament aquests són els temes principals que es van tractar durant una reunió de treball on les persones usuàries dels programes d’ABD-Ecoserveis van destacar experiències com les següents:

  • Rafa, Energia Justa: “Vivia molt millor sent sense sostre que molta gent a la que he conegut dins dels seus habitatges. He vist situacions molt penoses a casa de la gent. Malgrat ser un dret constitucional, moltes persones no tenen accés a un habitatge digne”.
  • Marlene, Energia Justa: “Malgrat haver rebut ajuda dels voluntaris, va costar molt tornar a tenir aigua. Em van estafar amb el lloguer del pis i encara avui visc en pobresa energètica”.
  • Esther, PAE: “Hi ha despeses que no es poden retallar, com la hipoteca o l’escola, així que retalles pels serveis. Com a usuària del PAE vaig aprendre que hi ha altres formes d’estalviar en les factures. Ara que ajudo altres persones en aquesta situació, n’he conegut moltes que no es troben en una situació extrema i fins i tot tenen feina però els hi costa molt arribar a final de mes i desconeixen que hi ha altres maneres d’estalviar a les factures dels serveis”.
  • Paloma, PAE: “Gràcies al coneixement de com estalviar amb les factures, de com gestionar el bo social i de canviar d’hàbits, tots els mesos puc anar més tranquila.”
  • Mercedes, PAE: “Ha sigut una benedicció arribar al PAE no només com a usuària. He passat pel programa d’inserció laboral i ara puc ajudar persones en la mateixa situació”.

Les persones entrevistades han estat vinculades a dues iniciatives dedicades a reduir els efectes de la pobresa energètica en la salut, el benestar i l’economia:

  • El grup de voluntariat Energia Justa, una iniciativa promoguda per ambdues entitats des de 2013 per incentivar la participació voluntària com a estratègia de lluita contra la pobresa energètica.
  • Els Punts d’Assessorament Energètic (PAE) de Barcelona, un servei de l’Ajuntament de Barcelona, gestionat per diverses entitats i coordinat de forma conjunta per ABD i Ecoserveis. Estan oberts a la ciutadania en general i tenen com a objectiu garantir els drets previstos per la normativa vigent pel que fa a l’accés als subministrament bàsic, així com millorar l’eficiència energètica a les llars.

Els coordinadors d’aquests dos programes també van participar en la trobada. Des d’Energia Justa, Fernando Alegria va destacar la precarietat dels habitatges i el preu de l’energia com dues de les causes que diferencien la pobresa energètica de la pobresa general. “Programes com aquests impulsats a Barcelona són pioners perquè combinen la feina del voluntariat amb la gestió d’un servei públic a través del tercer sector”.

Per altra banda, des dels PAE Cèlia Dotú va remarcar que “ens preocupen les famílies vulnerables però també aquelles que no ens arriben perquè no consideren que ho siguin prou per a acudir a serveis socials. Les companyies estan fent que sigui més complicada tota la burocràcia. Existim com a servei per fer més fàcil una cosa que ja ho hauria de ser. Estan fent diners amb un dret”.

La trobada s’emmarca dins la visita d’investigació a Espanya que durà a terme el Relator Especial de Nacions Unides del 27 de gener a el 7 de febrer de 2020 per analitzar la pobresa en al país. A Catalunya, l’expert de l’ONU també té previst reunir-se amb el govern català i el Síndic de greuges, entre d’altres.

D’aquesta visita en sortirà un informe que es presentarà al Consell de Drets Humans de l’ONU a Ginebra el juny de 2020. Prèviament, el mateix Alston compartirà les seves observacions i recomanacions preliminars en una conferència de premsa que oferirà a Madrid el proper 7 de febrer.