Punts d’Assessorament Energètic

Nom del projecte: Punts d’Assessorament Energètic
18 Gener 2017 - En curs.
Pressupost total: LICITACIÓ DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA: 4.450.380 €
Beneficiaris:
  • TOTS ELS CIUTADANS DE BARCELONA QUE VULGUIN INFORMAR-SE SOBRE ELS SEUS DRETS ENERGÈTICS I MILLORAR L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA DE LA SEVA LLAR, AMB UN SERVEI AMPLIAT PER A LES PERSONES EN SITUACIÓ DE VULNERABILITAT ENERGÈTICA
  • PERSONES AMB DIFICULTAT D’ACCÉS AL MERCAT LABORAL
Xarxes socials :

Descripció

Amb els Punts d’Assessorament Energètic (PAE) pretenem detectar i reduir la pobresa energètica i millorar l’eficiència energètica a Barcelona. Qualsevol ciutadà es pot adreçar a ells per informar-se sobre els seus drets energètics i rebre consells per reduir els sobrepreus de les factures dels subministraments bàsics. Entre els objectius del projecte es troben la detecció de possibles situacions de pobresa energètica, la intervenció en les llars de famílies vulnerables i vetllar pel compliment de la llei 24/2015.

En total hi ha 11 Punts d’Assessorament Energètic, ubicats en la seva majoria en oficines d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona. Actualment, comptem amb dues oficines als districtes de Nou Barris i Sants-Montuïc i una oficina a Sant Andreu, Sant Martí, Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó i les Corts.

En aquests espais fem una primera detecció de la situació dels usuaris i els donem la informació que requereixen (informació sobre tallers, el bo social, etc.). En el cas que necessitin un assessorament personalitzat per la seva situació de vulnerabilitat energètica els derivem a les back-office, unes oficines més privades on realitzem totes les gestions necessàries per tal de reduir el seu consum energètic i ajustar les factures dels seus subministraments. Comptem amb 5 oficines back-office arreu de tota Barcelona.

Si detectem que es necessària una major atenció, fem una intervenció a la llar, des d’on analitzem detenidament la seva situació, assessorem a l’usuari perquè millori els seus hàbits energètics i, si és necessari, instal·lem material de baix cost per millorar l’eficiència de la llar.

A cada PAE presten servei 2 assessors, 2 informants, 2 agents energètics i 1 coordinador. En aquest projecte s’ha contractat a 32 persones en situació d’atur de llarga durada, formades com a agents energètics en el projecte pilot d’Ecoserveis Energia la Justa. A més, cada 8 mesos la Unió Temporal d’Empreses ABD-FABD-Ecoserveis contracten a 20 persones que reben una formació de 2 mesos i treballen durant 6 mesos a un dels PAE.

Prèviament, es van fer dos projectes pilot: Energia la Justa (pla d’ocupació) i PAPE (punts d’atenció a la pobresa energètica).

Objectius

  • Garantir els drets de la ciutadania i millorar l’eficiència energètica.
  • Fomentar l’ocupació i millorar l’ocupabilitat de persones amb dificultat d’accés al mercat laboral.
  • Promoure el treball comunitari per combatre la pobresa energètica.

Participació d'Ecoserveis

ABD, FABD i Ecoserveis hem creat una Unió Temporal d’Empreses i som els responsables de la coordinació del projecte a tota la ciutat. A més, també ens encarreguem de la implementació i gestió del servei al districte de Nou Barris.

Projectes relacionats

Resultats aconseguits

Fins 2018:
21.700LLars ateses
56.630Persones assessorades

Imatges del projecte

Col·laboradors-socis

Project manager

Abast del projecte

Barcelona