Green Coach

Nom del projecte: Green Coach
Gener 2020 - Desembre 2022
Pressupost total: ERASMUS+: 399.963 €
Beneficiaris:
  • CLUBS ESPORTIUS DE BASE AMB INTERÈS EN LA SOSTENIBILITAT I EL MEDI AMBIENT
  • ESPORTISTES, FAMÍLIES I PERSONES QUE TREBALLEN ALS CLUBS
  • ORGANITZACIONS AMBIENTALS SENSE ÀNIM DE LUCRE
  • UNIVERSITATS
  • AUTORITATS PÚBLIQUES
Xarxes socials :

Video Promocional de la Green Tool

Descripció

Green Coach és un projecte europeu que té com a objectiu millorar la governança d’associacions esportives de base a través de millorar la governança ambiental. Mitjançant l’elaboració d’eines digitals de monitoratge i certificació, d’una sèrie de mòduls educatius adreçats al personal tècnic i esportiu i d’un conjunt d’actuacions fetes a mida, les Federacions de futbol de cinc països europeus busquen incorporar criteris de sostenibilitat en el dia a dia dels seus clubs de base.

Aquests projectes pilot es desenvoluparan en cinc països europeus entre l’any 2020 i 2022: França, Suècia, Noruega, Lituània i la part francòfona de Bèlgica. Els altres dos socis estratègics són TDM2000, especialitzat en el treball educatiu adreçat a joves, i l’Escola d’Estudis Superior Sant’Anna, que s’encarrega fonamentalment dels aspectes metodològics i de l’estudi comparatiu abans i després de les intervencions en els clubs.

Des d’Ecoserveis, líder del projecte, creiem que la indústria de l’esport ha tingut i té una quota important de responsabilitat en termes de contaminació del medi i d’impacte sobre la crisi climàtica, especialment pel que fa referència al transport tan de l’equip tècnic i els jugadors, com dels seguidors i seguidores del club. Malgrat cada cop el sector reconeix més àmpliament aquesta responsabilitat històrica, avui en dia les actuacions s’han centrat principalment en grans esdeveniments esportius internacionals. És a dir, no s’han fet pràcticament actuacions en el dia a dia dels clubs, ni s’han trobat maneres de replicar el model internacional en el marc local perquè les necessitats són unes altres.

Des d’aquest projecte proposem una eina digital intuïtiva i fàcil d’emprar perquè aquells clubs que ho vulguin, puguin fer un monitoratge dels seus consums, identificar pèrdues i actuar en conseqüència a partir dels resultats observats. Creiem que gràcies a aquesta eina, anomenada  GreenTool, els clubs de base podran estalviar diners i al mateix temps contribuir a la lluita contra la crisi climàtica. Segons la seva capacitat de millora, les Federacions obtindran un segell distintiu anomenat GreenSeal. Per promocionar aquesta eina es desenvoluparà una campanya de comunicació que serveixi per multiplicar el seu ús entre altres clubs.

Per tant, en l’aspecte d’innovació, aquest projecte promourà un canvi d’hàbits vers la sostenibilitat dintre del mateix club, i una presa de consciència entre els usuaris dels camps, piscines, i altres equipaments esportius. A més, s’espera que gràcies a la posada en marxa dels pilots, s’aconsegueixin noves dades en relació a la gestió diària d’un club o una instal·lació esportiva.

Aquest projecte està íntimament relacionat amb un altre projecte de sostenibilitat i esports anomenat PlayGreen que també liderem. Tan si vols formar part de la xarxa d’entitats esportives sostenibles que estem creant o senzillament saber de què va, t’animen a omplir el formulari d’entitats esportives sostenibles aquí.

Participació d'Ecoserveis

Des d’Ecoserveis coordinem els esforços dels i les responsables de RSC (Responsabilitat Social Corporativa) de 5 federacions europees de futbol per tal de definir indicadors, identificar clubs de base i assegurar el bon funcionament de les eines i la visibilització dels resultats.

Objectius

  • Incorporar la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic en el dia a dia de la gestió d’un club esportiu.
  • Fomentar la millora de les actuacions relacionades amb el transport i el medi ambient dels clubs esportius de base.
  • Afavorir la replicabilitat del model per tal que l’eina tingui transcendència fora del marc d’aquest projecte.
  • Premiar a aquells clubs que més mostrin un compromís cap a la sostenibilitat (GreenSeal)

Projectes relacionats

Socios del consorcio