Dia mundial del turisme

Barcelona, 27 Set. – Dia Mundial del Turisme, i aquest any el lema és el Turisme i la sostenibilitat energètica: propulsors del desenvolupament sostenible. Aquest tema ens convida a reflexionar sobre la situació actual de l’oferta turística a Catalunya.

Mobilitat sostenible
La mobilitat és una de les principals causes de la contaminació atmosfèrica, per això qualsevol turista compromès amb el medi ambient s’alegrarà de conèixer ofertes d’ecoturisme com, la “Burricleta” que democratitza l’ús de la bicicleta per a tot tipus de persones (http://es.burricleta.com), o el model de “Vies Verdes” que ofereix una xarxa de camins per gaudir de la bicicleta sense necessitat de tenir una gran experiència (www.viesverdes.cat).

En mobilitat urbana el turista ja pot escollir per recórrer còmodament la ciutat de Barcelona un Go Cars Tour elèctric (https://gocartours.rezdy.com/520/gocar-electric?lang=en&gclid=CKyq24XO0LICFcENfAodF1cAJA). I en el cas que el turisme sigui en un transport no sostenible sempre es poden compensar les emissions de CO2 del transport associat al viatge al web www.ceroco2.org, i en el cas del cotxe privat també es pot contractar una pòlissa d’assegurança Gènesi que compensa les emissions anuals (www.ceroco2.org/index.php?option=com_content&view=article&id=262:poliza-genesis-ceroco2&catid=49:experiencias)

Energia eficient en l’Hostaleria
Molts allotjaments tenen com a objectiu millorar la seva eficiència energètica amb mesures com la instal·lació d’energies renovables, canvien la il·luminació i els tancaments de portes i finestres per obtenir certificats d’eficiència energètica, un exemple és el Casal Hereu al Pallars Sobirà (www.casalhereu.com).

Altres emprenedors del sector van més enllà en el seu objectiu de sostenibilitat, i mitjançant el seu projecte turístic pretenen conscienciar els clients, fent-los prescindir de l’aigua i l’energia com a recurs de fàcil accés, en plena natura, aquest és el cas de “Les Cabanes als arbres” (www.cabanesalsarbres.com).

Els hostalers més exigents busquen un reconeixement internacional a través d’una certificació (LEED, CENER, Pasivhaus, etc), aquests certificats de sostenibilitat serveixen per demostrar la preocupació dels constructors perquè no es degradi l’entorn. Utilitzen els recursos d’una manera intel·ligent i asseguren una qualitat ambiental òptima. Els casos de certificació LEED actuals són l’Hotel Avinguda Sofia (www.hotelavenidasofia.com); l’Hostal Empúries (www.hostalempuries.com), i el restaurant Fastvínic (www.fastvinic.com).

Seguint en la línia de la restauració, cal comentar les tendències Slow Food, Km0 i l’alimentació ecològica, que ofereixen productes locals i respectuosos amb el medi en tot el seu procés. La despesa energètica del producte fins arribar al plat s’intenta minimitzar assegurant que els productes són d’un radi inferior a 100 km. Recomanem la guia de restaurants Km0 (restaurantskm0.wordpress.com).

Per seguir motivant al gremi, la “Fundació Biodiversitat” ha creat el distintiu “Sóc un xiringuito responsable” per a aquells xiringuitos que compleixin amb un decàleg de bones pràctiques ambientals, i així motivar-los a millorar la gestió de l’espai i els recursos. De moment a Catalunya l’únic a sol·licitar-lo ha estat “El Xiringo del Prat” (www.elxiringodelprat.com).

Leave a comment