Comencem el projecte “Reforma Passiva-Consciència Activa”

Ecoserveis participa en el projecte “Reforma Passiva-Consciència Activa” junt amb la Fundació Hàbitat 3 i GBCe. Les tres entitats col·laboren per a promoure l’eficiència energètica mitjançant la formació dels usuaris, la rehabilitació d’habitatges i l’ús de les noves tecnologies. La iniciativa, finançada per l’Ajuntament de Barcelona a través de la subvenció del clima,  es desenvoluparà al llarg del 2019 i s’enmarca dins del “Pla Clima de Barcelona 2018-2030”,

El Pla Clima pretén fer front al canvi climàtic a través de quatre eixos estratègics: mitigació, adaptació i resiliència, justícia climàtica i impuls de l’acció ciutadana. En aquest últim eix s’inclou el projecte “Reforma Passiva-Consciència Activa”, que fa front a la pobresa energètica des d’una perspectiva de justícia climàtica. Per aquesta raó, l’acció es dirigeix a la població més vulnerable i que més sofreix els efectes del canvi climàtic

L’objectiu final del projecte és la creació d’una eina oberta, especialment dirigida a les entitats que gestionen l’habitatge social. L’instrument els ajudarà a identificar les mesures de rehabilitació energètica més adequades, tant pel que fa la Reforma Passiva (mesures estructurals) com pel que fa la Consciència Activa (canvi d’hàbits) per tal de millorar tant el confort com la sostenibilitat d’aquestes llars.

El procés creatiu de l’eina passa per l’apoderament dels ciutadans en risc d’exclusió social perquè puguin millorar l’eficiència energètica de les seves llars a través del canvi d’hàbits, optimització de la facturació i millores de baix cost. En el marc del projecte es realitzaran intervencions en els habitatges seguint el model d’aprenentatge-servei. D’aquesta manera es pretén formar tant als usuaris com als gestors d’habitatge, que podran replicar aquestes accions en altres llars.

La col·laboració, clau en la lluita contra el canvi climàtic

El projecte “Reforma Passiva-Consciència Activa” s’emmarca en el “Compromís de Barcelona pel Clima”, signat en 2015 per les 800 entitats ciutadanes vinculades a la xarxa Barcelona més Sostenible. Entre elles s’inclouen les tres organitzacions impulsores del projecte: la Fundació Hàbitat 3, gestora d’habitatge social del Tercer Sector Social; GBCe, associació sense ànim de lucre que connecta agents del sector de la construcció per a avançar cap a una edificació més sostenible; i Ecoserveis, associació sense ànim de lucre que treballem per apropar l’energia a la societat.

La transferència de coneixement entre entitats de diferents sectors és un dels valors afegits del projecte, ja que el coneixement generat durant les intervencions servirà per a continuar desenvolupant la nova eina i, per tant, ajudarà a oferir millors solucions.

Tags: