ACCIÓ CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA

Gairebé un milió de persones no saben si podràn encendre la calefacció aquest hivern a Catalunya

A Catalunya, gairebé el 13% de la població declara que no pot mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, i aquest nombre seguirà en augment, per la qual cosa s’estima que un milió de persones de Catalunya no podran encendre la calefacció aquest hivern perquè no poden pagar-la.

L’arribada de temperatures més baixes marca el principi d’una època en la qual moltes llars no podran afrontar unes condicions de vida amb un mínim de benestar, degut, entre altres causes, al malbaratament energètic i a unes polítiques públiques que incideixen en la marginació de les persones amb menys recursos.

Amb més d’un 23% de la població activa en atur i la considerable reducció salarial que està patint bona part de la població (7% de mitjana), les contínues pujades de les factures d’electricitat i gas estan sent dramàtiques en multitud de llars catalanes, que encara no s’enfronten a un desallotjament.

Aquesta situació, sumada als deficients sistemes de calefacció i aïllament de nombrosos habitatges, fa que ja siguin gairebé un milió de persones les que es troben en situació de discriminació energètica (més del 13% de la població).
Aquesta situació previsiblement es veurà agreujada per les últimes pujades de l’electricitat, que ja suposen un 80% més del que es pagava fa 10 anys pel mateix consum, mentre el nivell adquisitiu no deixa de baixar, sense que des de les administracions públiques es busquin solucions per a les famílies amb menys ingressos.

El progressiu procés de mercantilització de l’energia, promogut intensament fins i tot des d’instàncies públiques, ha conduït a una situació en la qual les administracions defugen la seva funció de garantir el benestar mínim de la població i de, al mateix temps, penalitzar els malbarataments dels béns comuns com l’energia.

Avui més que mai s’ha de preveure l’accés a l’energia de la població en condicions adequades mitjançant polítiques públiques que garanteixin un mínim a les persones empobrides i que penalitzin els malbarataments i acaparaments d’energia. És hora també que s’acabin els abusos de les companyies elèctriques i que s’eliminin les barreres al fet que la ciutadania pugui generar la seva pròpia energia.

Dimecres 23 d’octubre, a 2/4 de 9 (20:30 h.)

Plaça Sant Jaume.

Porta mantes i espelmes.

Uneix-te a la convocatòria. Convoquen: Ecoserveis, Xarxa per la Sobirania Energètica, Alternativa Verda, Fundació ABD, Dia de la Terra, Eurosolar Catalunya, Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear.