GEOPIMED: un any desenterrant l'energia geotèrmica

Dijous 27/11/2014
Què és l'energia geotèrmica? Quin potencial d'aprofitament té Catalunya? Els professionals del sector energètic coneixen aquesta tecnologia? Quantes instal·lacions hi ha en el territori?

L'1 de desembre conclou GEOPIMED, el projecte de l'Euroregió Pirineus Mediterrània per a l'ús eficient de l'energia geotèrmica. A través de formació, visites a instal·lacions i assessorament especialitzat, els socis del projecte GEOPIMED han buscat compartir i transmès la seva experiència i coneixements en geotèrmia de baixa temperatura per contribuir a assolir els objectius energètics de la Unió Europea per a l'any 2020.

Durant els darrers dotze mesos:

  • més de 200 professionals i responsables de polítiques públiques han estat informats del potencial de la geotèrmia com una altra font d'energia renovable eficient i rendible.
  • més de 150 particulars han mostrat interès en aplicar la tecnologia a la seva llar.
  • més de 2.000 persones formen part de la xarxa #geopimed

 

Una xarxa de geotèrmia de baixa temperatura

Quan sentim la paraula geotèrmia ens venen al cap els guèisers a Islàndia i l'ús de la calor de l'interior de la Terra per generar electricitat. Però no és la única forma d'utilitzar l'energia del subsòl. La temperatura de l'interior de l'escorça terrestre augmenta a mesura que ens endinsem a l'interior de la Terra pel que resulta interessant poder aprofitar aquesta energia en qualsevol punt del territori. A l'hora, està considerada una font d'energia renovable molt eficient, de manera que permet reduir les emissions de CO2 contribuint, per tant, en l'estratègia energètica per a l'horitzó 2020 que ha establert la Unió Europea.
 
L'energia geotèrmia de baixa temperatura aprofita l'energia als primers metres del subsòl per a usos tèrmics amb el suport de bombes de calor, el que la converteix en una tecnologia madura, òptima i sobretot, eficient en l'ús d'energia.
 
Tot i que el cost d'inversió és elevat, la geotèrmia somera, com també s'anomena a la geotèrmia de baixa temperatura és molt competitiva ja que, per cada kW elèctric que entra en el sistema, se'n treuen entre 4,5 i 5,5 kW tèrmics en calefacció i encara més en refrigeració, fent que la inversió inicial es pugui recuperar en terminis raonables, d'entre 3, 5 i 7 anys.
 
Projectes com GEOPIMED, cofinançat per l'Euroregió, treballen precisament per eliminar aquestes barreres en la regió Pirineus-Mediterrània. A través de jornades, cursos i visites tècniques,  el projecte descobreix aquesta tecnologia a persones amb poder per influir o determinar les polítiques i pràctiques a escala internacional, nacional, regional o local i tècnics professionals de sectors de les energies renovables, però també a públic general de Catalunya, Illes Balears, Midi-Pirinées i Languedoc-Rousillon. A través d'activitats divulgatives s'apropa aquesta tecnologia molt eficient en l'ús d'energia amb l'objectiu de promoure'n l'ús en els diferents àmbits.

 

Dossier de premsa

 

Per a més informació i entrevistes contacteu amb:

Oriol Giménez i Agulló
93 459 00 22
comunicacio@ecoserveis.net
http://geopimed.eu/

Coordinat per:
Ecoserveis (Catalunya)
Socis del projecte:
Agence locale de l’energie (Montpellier)
Universitat de les Illes Balears
Agence Locale de l’Energie et du Climat en Sicoval sud-est toulousain (Languedoc-Rousillon)
Amb el suport de:
Euroregió Pirineus Mediterrània